BLG Wonen: ‘Nederlanders met verhuiswens somber over hun kansen’

09 oktober 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Van de Nederlanders die binnen nu en een jaar willen verhuizen, zinkt bij tweederde de moed in hun schoenen. Drie op de tien zijn zelfs zeer negatief gestemd en geven hun verhuiskans naar een huur- of koopwoning een 1of 2 (op een schaal van 10), zo blijkt uit onderzoek van BLG Wonen onder 1.006 respondenten tussen 18 en 79 jaar oud.

Van de Nederlanders die willen verhuizen naar een koopwoning, geeft bijna de helft (43%) aan dat de zoektocht al meer dan een jaar duurt. “Dit onderzoek onderstreept nog eens hoe slecht het is gesteld met de woontoegankelijkheid”, aldus Frank Soede (directeur van BLG Wonen).

Ondanks de huidige staat van de woningmarkt zien Nederlanders verhuizen nog altijd zitten. Iets meer dan de helft overweegt een verhuizing. Vanwege de hoge huizenprijzen en het geringe aanbod, stelt 15% echter dat dit onrealistisch is. Omgerekend naar de Nederlandse bevolking gaat het om een kleine twee miljoen mensen die dus geen kant op kunnen. Volgens BLG Wonen zijn jongeren (18 tot 34 jaar) en lagere inkomensgroepen hierin oververtegenwoordigd.  

BLG Wonen: ‘Nederlanders met verhuiswens somber over hun kansen’

Kansloos

Het onderzoek toont daarnaast aan dat zes op de tien Nederlanders die overwegen te verhuizen, een voorkeur hebben voor een koopwoning. 69% van die groep is op zoek naar een woning onder de €500.000. Dit aandeel is nog groter bij 65-plussers (80%) en bij huishoudens die minder dan twee keer modaal verdienen (80%).

Mensen uit deze groep kunnen een woning in de regio’s Amsterdam, Utrecht en Eindhoven echter op hun buik schrijven: de gemiddelde verkoopprijs daar ligt boven deze grens. Sowieso wordt het een lastig verhaal voor mensen met een modaal inkomen (of minder). Huishoudens die twee keer modaal verdienen (gezamenlijk zo’n €80.000 bruto per jaar), komen zonder eigen vermogen voor een hypotheek van €384.000 in aanmerking – de gemiddelde woning in Nederland kost echter €416.000.

Niet altijd ‘nee’

Onder respondenten die geen verhuiswens hebben (44%), bevindt zich een groep die de hoop zelfs helemaal heeft opgegeven. Van hen geeft 13% als reden aan dat een nieuwe woning te duur is en 10% stelt dat de huizenmarkt voor hen momenteel ongunstig is.

De somberheid die uit dit onderzoek bij respondenten naar voren komt, verbaast Soede niet. “Er wordt veel te weinig gebouwd om de vraag bij te kunnen benen. Hogere hypotheekrentes in combinatie met nog altijd forse huizenprijzen en gebrek aan woningen spelen hen parten.”

Toch ziet de BLG Wonen-directeur in de praktijk dat er soms meer kan dan mensen denken. “De computer zegt ‘nee’, betekent niet altijd dat een lening onmogelijk is. Door in gesprek te gaan met de hypotheekadviseur en samen heel specifiek naar de financiële situatie van de klant te kijken, blijkt een hypotheek soms toch mogelijk."