Thuiswerkers Morgan Stanley ontvangen salarisverlaging

28 juni 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Als het aan Morgan Stanley-CEO James Gorman ligt, ontvangt personeel dat thuis blijft werken niet langer meer hetzelfde salaris als personeel dat wel naar kantoor komt. In een gesprek met investeerders stelde Gorman dat hij zijn werknemers vanaf september weer op kantoor wil zien. “Als je naar het restaurant kan gaan, kan je ook naar kantoor komen.”

De CEO van de Amerikaanse zakenbank vindt dat iemand die de hele dag vanuit bijvoorbeeld Colorado werkt, niet evenveel salaris hoort te ontvangen als iemand die naar New York komt. “Als je een loon wil naar New York-standaarden, moet je hier ook komen werken.” Gorman spreekt daarbij de verwachting uit dat vrijwel het volledige personeelsbestand eind september gevaccineerd zal zijn. Volgens de CEO heeft inmiddels 90% van de werknemers ten minste één prik gekregen. “Over drie maanden zal dat 99% zijn.”

Overigens nuanceerde Gorman dat het kantoorbeleid niet “dictatoriaal” zal zijn. Hij stelt het logisch te vinden dat ouders soms wel thuis moeten werken als hun kinderen niet naar school of de opvang kunnen. Tevens werkt de bank aan een beleid voor mensen die zich – om wat voor reden dan ook – niet willen laten vaccineren.

Thuiswerkers Morgan Stanley ontvangen salarisverlaging

Liever thuiswerken dan promotie

Het valt nog te bezien in hoeverre de salarisverlaging effect zal hebben. Uit een consumentenonderzoek van Ivanti – onder een representatieve steekproef van thuiswerkende mensen in de VS en het VK – blijkt dat de mogelijkheid om thuis te werken een blijvertje is. Bijna de helft van de respondenten zou eerder akkoord gaan met een loonsverlaging, dan terugkeren naar kantoor. Tweederde zou zelfs afzien van promotie om op afstand te kunnen blijven werken.

Volgens het onderzoeksbureau zou 39% na de pandemie liever thuis blijven werken als ze de keuze hadden, 41% heeft het liefst een combinatie tussen kantoor en thuis. Als belangrijkste voordelen van werken op afstand noemen de respondenten minder stress bij woon-werkverkeer (42%), geldbesparing (48%) en een beter evenwicht tussen werk en privé (45%). Minder lichamelijke activiteit gedurende de dag (40%), het gebrek aan interactie met collega’s (44%) en beeldschermmoeheid (33%) worden gezien als de belangrijkste nadelen.

“Iets meer dan een jaar geleden veranderde de pandemie hoe miljoenen mensen over de hele wereld werken, of hun werkgevers daar nu wel of niet op voorbereid waren”, zegt Ivanti-Senior Director Product Management Chris Goettl. “Het is duidelijk dat veel werknemers manieren hebben gevonden om te gedijen op hun thuiswerkplek en dat ze die vrijheid graag willen behouden.”

Lees ook: HSBC laat medewerkers permanent thuiswerken