Citigroup boekt stabiel resultaat in eerste kwartaal

16 april 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Citigroup, de op twee na grootste bank van de Verenigde Staten heeft in het eerste kwartaal van dit jaar iets meer winst geboekt dan in de vergelijkbare periode van het vorige jaar.  De omzet daalde op jaarbasis echter juist een fractie. Dat blijkt uit de eerste kwartaalcijfers die het financiële concern bekend maakte.

Fractie stijging nettowinst, fractie daling omzet

De Amerikaanse bank behaalde een nettowinst van 3,9 miljard dollar. Dat is iets meer dan de 3,8 miljard dollar in de vergelijkbare periode van het vorige jaar. De lichte stijging van de winst is onder meer te danken aan het vrijkomen van geld dat gereserveerd was om slechte leningen op te vangen. In het eerste kwartaal ging het om 673 miljoen dollar. Verder deden enkele onderdelen die Citigroup wil afstoten het beter dan verwacht. De omzet liet een lichte daling zien, van 20,2 miljard naar 20,1 miljard dollar. Citigroup overtrof de verwachtingen van analisten, die op een omzet van 19,5 miljard hadden gerekend.

Citigroup resultaat

Freeze op winstuitkeringen Amerikaanse banken

Michael Corbet, bestuursvoorzitter van Citigroup, spreekt in een verklaring van sterke resultaten in een voor de Amerikaanse bank moeilijk kwartaal. De Amerikaanse bank kreeg eind maart nog een tegenvaller te verwerken. Het financiële concern zakte voor de stresstest van de Federal Reserve en moet daarom meer kapitaal gaan aanhouden. Daarom mag Citigroup voorlopig het dividend niet verhogen of geld spenderen aan aandeleninkoop. Ook Zions Bankcorporation en de Amerikaanse dochters van HSBC, RBS en Santander mogen hun winstuitkeringen voorlopig niet verhogen van de Amerikaanse centrale bank.

Fed nog niet tevreden over Citigroup

De Fed concludeerde dat diverse processen bij Citigroup ondanks verbeteringen nog te zwak zijn. Zo slaagde de bank er niet in om de omzetten en de nettoresultaten bij belangrijke onderdelen te voorspellen in een aantal scenario’s.  Ook op andere punten die de Fed al eerder bij Citigroup had aangekaart, wist de bank onvoldoende te verbeteren. Citigroup gaat nu proberen zijn kapitaal te versterken door onderdelen in Honduras, Zuid-Korea en Spanje te verkopen. Het is de tweede keer dat Citigroup geen toestemming krijgt om dividend uit te keren. Eerder gebeurde dat al in 2012. Topman Michael Corbet die na 2012 werd aangetrokken om de financiën op orde te krijgen, liet eind maart weten diep teleurgesteld te zijn over de beslissing van de Fed.

Schikking van 1,13 miljard dollar om erger te voorkomen

Ook gaat Citigroup investeerders in totaal 1,13 miljard dollar betalen in een schikking. De investeerders wilden dat de bank voor miljarden aan hypotheken terug zou kopen, omdat ze Citigroup ervan beschuldigen in de jaren voorafgaand aan de financiële crisis misleidende effecten te hebben verkocht, die verbonden waren aan hypotheken. Als de rechtbank akkoord gaat met deze schikking, dan valt dat bedrag een stuk lager uit.