Deutsche Bank geeft computercode vrij

13 februari 2018 Banken.nl 2 min. leestijd

Deutsche Bank zet nieuwe stappen in het toegankelijk maken van de eigen informatiesystemen. De bank doet dit om bedrijven inzicht te geven in hun IT-omgeving, zodat zij hun producten en diensten op Deutsche Bank kunnen afstemmen. De stap past naadloos in de huidige ontwikkeling richting Open Banking.

De invoering van de Europese richtlijn PSD2 dwingt banken om data van klanten te delen met andere – niet bancaire – bedrijven, mits de klant hier nadrukkelijk toestemming voor heeft gegeven. De meeste banken staan niet te springen om de invoering van PSD2, maar voor de brede fintech-sector biedt de richtlijn veel mogelijkheden. Omdat banken betaalgegevens van klanten beschikbaar moeten stellen als daar om gevraagd wordt, kunnen nieuwe producten en diensten sneller en beter ontwikkeld worden. De algemene gedachte achter de richtlijn is het bevorderen van innovatie en concurrentie binnen de Europese lidstaten.

Deutsche Bank geeft inkijk in eigen IT-infrastructuur

Door openheid te geven over eigen informatiesystemen, wordt het voor fintechs makkelijker om hun eigen systemen hierop af te stemmen. Deze benodigde transparantie verschaft Deutsche Bank nu met het openbaren van een belangrijk stuk softwarecode. De code – genaamd Waltz – stelt bedrijven in staat om verspreid door de organisatie van Deutsche Bank bruikbare gegevens te verzamelen. Denk hierbij aan applicaties, infrastructuur, data, processen en kosten. 

Waltz is de tweede grote tranche aan code die Deutsche Bank publiek toegankelijk maakt. Het tekent het geloof van de Duitse bank in ‘open source’. Vorig jaar werden al 150.000 regels code toegankelijk gemaakt. Toen ging het om code van het elektronische handelsplatform Autobahn.

Open source community

Gevraagd naar een nadere toelichting over de meest recente vrijgifte van code, antwoordt de Duitse gigant dat het zijn technologie verder wil moderniseren, verbeteren en standaardiseren. Omdat de code nu publiek toegankelijk is, kunnen onafhankelijke programmeurs zelf verbeteringen voorstellen, nieuwe producten bouwen of nieuwe toepassingen van de software bedenken. Russell Green, hoofd Group Architecture bij Deutsche Bank: “We kijken uit naar meer samenwerking met de open source-gemeenschap. Om ideeën te delen, consistentie binnen de industrie te bevorderen en onze software voortdurend door te blijven ontwikkelen.”