Bouw nieuw hoofdkantoor ING van start in Amsterdam-Zuidoost

01 augustus 2017 Banken.nl

Begin juli is de aftrap gegeven voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van ING in Amsterdam-Zuidoost. Dat gebeurde niet zoals gebruikelijk met het heien van de eerste heipaal of het leggen van de eerste steen, maar met het planten van een boom. Deze boom – waar er nog velen van zullen volgen – staat symbool voor de duurzaamheid van het nieuwe zenuwcentrum van ING.

Al in 2012 verliet ING ‘de schoen’, het iconische gebouw langs de ringweg A10 en keerde terug naar de oude locatie in Amsterdam-Zuidoost, aan en rond de Bijlmerdreef. Het plan om daar een nieuw hoofdkantoor uit de grond te laten rijzen bestond al, maar er was nog veel voorwerk nodig. Gebouwen die er eerst stonden moesten worden gesloopt en het grondwerk moest opnieuw worden aangelegd. Dit is gebeurd in samenwerking met de Gemeente Amsterdam. Inmiddels is het gebied klaar om getransformeerd te worden naar een campusachtige omgeving met veel groen en veel ruimte voor voetgangers.

Gevraagd naar de reden voor een nieuw hoofdkantoor antwoordt ING-topman Ralph Hamers: “De maatschappij verandert en hetzelfde geldt voor onze klanten. ING gaat daarin mee. Dat betekent dat we een andere werkomgeving nodig hebben – een die past bij onze identiteit en strategie. We bouwen daarom niet alleen maar een nieuw gebouw, maar een open, inspirerend en informeel campusachtig terrein, dat uitnodigt tot flexibel werken en samenwerking en dat opgaat in de omliggende omgeving.”

Het hoofdkantoor zal voor een groot deel bestaan uit glas, wat symbool staat voor open en transparant. De campus zelf heeft als doel de vijf bestaande ING-kantoren – inclusief het nieuwe hoofdkantoor – allemaal met elkaar te verbinden, zodat er één grote en voor voetgangers toegankelijke zone ontstaat. Onderdeel van deze ingreep is renovatie van de gebouwen Financial Plaza en Treasury Center. Omdat het nieuwe hoofdgebouw achterop het terrein wordt gebouwd is er vooraan ruimte voor een park, dat ook toegankelijk wordt voor omwonenden, en een paviljoen. Dit paviljoen moet het kloppend hart van het hele complex worden.

Feiten en cijfers:

  • In de tweede helft van 2019 moet alles opgeleverd zijn.
  • Het nieuwe hoofdkantoor telt vijf verdiepingen en 40.000 m2 kantoorruimte.
  • Het gebouw is ontworpen door architectenbureau Benthem Crouwel, onder meer bekend van de Ziggo Dome en het vernieuwde Rotterdam CS
  • Van de 28.000 ton sloopbeton van de oude gebouwen wordt 14.000 ton hergebruikt voor grind dat verwerkt wordt in de nieuwe gebouwen. De rest gaat naar aanleg van de nieuwe A9.

Nieuws