Nieuw paviljoen hoofdkantoor ABN AMRO gaat Circl heten

11 mei 2017 Banken.nl

Het nieuwe gebouw dat voor het hoofdkantoor van ABN AMRO aan de Zuidas in aanbouw is, zal op 5 september 2017 officieel worden geopend. Met deze aankondiging is ook de officiële naam van het circulair ingerichte pand bekendgemaakt – het gebouw, dat sinds de start van de bouw nog ‘Het Paviljoen’ werd genoemd, gaat ‘Circl’ heten, verwijzend naar het circulaire gedachtengoed.

Eind 2015 startte ABN AMRO met de aanbouw van een nieuw gebouw aan het Gustav Mahlerplein in Amsterdam, als uitbreiding van het gebouwencomplex waarin het hoofdkantoor van de grootbank zetelt. Het pand, waar sinds de start van de bouw naar werd verwezen als ‘Het Paviljoen’, wordt ingericht vanuit het circulaire gedachtengoed. In een circulaire economie worden productieketens gesloten, zodat er geen afval meer bestaat en verspilling wordt tegengegaan doordat materialen zo lang mogelijk herbruikbaar blijven.

Het circulaire paviljoen gaat verder als Circl

Circl

ABN AMRO heeft eerder deze maand bekendgemaakt dat het nieuwe pand niet ‘Het Paviljoen’ zal gaan heten, maar dat de officiële naam ‘Circl’ wordt. Een woordvoerder over de naamkeuze: “De oplettende lezer zal zien dat de letter ‘E’ mist. Dat is geen spelfout. Je hebt de ‘E’ niet nodig om de naam uit te spreken. Een belangrijk uitgangspunt van circulariteit is dat wat je niet nodig hebt, weggelaten kan worden.”

De circulaire economie, waar de naam van het nieuwe pand naar verwijst, is volgens de bank nog een relatief nieuw thema voor het grote publiek, maar daarom niet minder belangrijk. “Circulair wil zeggen dat de materialen zoveel mogelijk en zo lang mogelijk herbruikbaar zijn. Dat is belangrijk omdat we daarmee zuiniger omgaan met onze slinkende voorraad grondstoffen.” Ook wordt door het circulair bouwen van het pand minder CO2 uitgestoten. “Dit leidt tot een beter milieu, een gezondere samenleving en een duurzamere economie”, aldus de bank.

Mark van Rijt, Directeur Customer Experience ABN AMRO: “Ongeveer twee jaar geleden gingen we met onze partners, BAM, Architekten CIE, Traject en Donkergroen, een nieuwe uitdaging aan; circulair bouwen. Innoveren en het nodige experimenteren lopen als een rode draad door het ontstaan van het gebouw. Door het bouwen van Circl, het circulaire paviljoen, hebben we veel nieuwe kennis en ervaring opgedaan die we willen delen met onze klanten. We spreken dan niet van copyright, maar geven onze klanten ‘right to copy’. Want als zij dit navolgen dan creëren we hiermee impact op de gebouwde omgeving.”

Gebruik

Het nieuwe pand zal gebruikt worden voor het organiseren van lezingen en bijeenkomsten, waarin kennisdeling over de circulaire economie voorop staat. “Via een breed programma, dat in samenwerking met Pakhuis de Zwijger is opgesteld, gaan we in gesprek over maatschappelijke en economische vraagstukken en onderzoeken we nieuwe mogelijkheden en oplossingen in de circulaire economie”, aldus Van Rijt over de activiteiten die in Circl zullen plaatsvinden.

Naast het inhoudelijke programma, kunnen bezoekers ook terecht in het restaurant van horecapartner Vermaat.

Nieuws