Laagste hypotheekrente meestal in juni

20 januari 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Nederlanders kunnen het beste een huis kopen, hun hypotheek oversluiten of hun rentevaste periode verlengen in de maand juni. In het begin van de zomer blijkt de hypotheekrente namelijk vaak het laagst, doordat de rentemarges van hypotheekverstrekkers dan over het algemeen lager liggen. Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheekshop. Augustus en december zijn vaak de duurste maanden.

De Hypotheekshop, een Nederlandse financiële adviesketen die onderdeel uitmaakt van CMIS Group, heeft recentelijk onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de rentemarges en hypotheekrentes in Nederland. Over de periode van 2011 tot 2016 werd op basis van de 10-jaarshypotheekrente (NHG) en kapitaalmarktrente de rentemarge van banken en andere hypotheekverstrekkers in kaart gebracht.

Huis kopen in de maand juni

De rentemarge werd in het onderzoek berekenddoor het verschil te nemen tussen de hoogte van de hypotheekrente en de hoogte van het basistarief. Door per weeknummer de gemiddelde hoogte van deze rentemarge over meerdere jaren te berekenen, is de ontwikkeling daarvan in de loop van een jaar in kaart gebracht.

Juni goedkoopste maand
Uit het onderzoek blijkt dat de rentemarges in juni vaak het laagst zijn. “Uit ons onderzoek komt een duidelijk seizoenspatroon naar voren”, aldus Mark de Rijke, directeur van De Hypotheekshop. “Geldverstrekkers hanteren vanaf medio december in de eerste maanden van het jaar een hogere marge. Deze daalt fors in de maanden mei en juni en loopt eind juli weer op. In augustus wordt de hoogste marge gerekend. Vanaf september begint vervolgens een tweede periode met een lagere marge die duurt tot het einde van het jaar.”

Het afsluiten van een hypotheek in een goedkope in plaats van een dure maand kan aanzienlijk schelen in de kosten. “Het verschil in rente tussen de week met de laagste en de hoogste rentemarge bedraagt bijna 0,3%. Uitgaande van een modale hypotheek van €200.000 en een rentevaste periode van 20 jaar een verschil van ruim €7.000 bruto”, licht De Rijke toe.