Rabobank werkt aan een ander bestuursmodel

25 september 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De Rabobank werkt aan een ander bestuursmodel, waarbij de samenstelling en taakverdeling van het bestuur grondig wordt aangepast. Eén van de opties die op dit moment wordt onderzocht, is een plan om het centrale bestuur terug te laten brengen van zes naar twee bestuurders. Dat schrijft Het Financieele Dagblad op grond van informatie van zogeheten ingewijden.

Het plan zou verder inhouden dat er naar Angelsaksisch model, onder een tweehoofdig bestuur een ‘executive committee’ van divisie- en stafdirecteuren wordt gevormd. Rabobank beoogt met deze veranderingen de aansturing van de lokale banken aan te scherpen en de handelingssnelheid van de top te verhogen. De top van de bank heeft volgens Het Financieele Dagblad onlangs de plannen voor een nieuw bestuursmodel besproken.

Rabobank - Bestuursmodel

Het spanningsveld tussen Rabobank en de toezichthouders AFM en De Nederlandsche Bank ligt ten grondslag aan het plan voor een nieuw bestuursmodel. De toezichthouders verwijten Rabobank dat zij er niet in slaagt om alle aangesloten banken te laten voldoen aan de nieuwe eisen voor het aanleggen van klantdossiers bij hypotheken en vermogensbeheer.

President-commissaris Wout Dekker heeft Peter Mensing van strategisch adviesbureau Booz gevraagd om een plan te maken voor een ander bestuursmodel. Dat meldt Het Financieele Dagblad. Interne spanningen bij de huidige raad van bestuur zouden daar ook mede debet aan zijn.

Zo zijn er momenteel drie plekken in de top vacant. Eén daarvan is topman Piet Moerland, die volgend jaar er mee stopt. Hans van der Linden (particuliere klanten en ict) trad onlangs terug en bestuurslid Gerlinde Silvis (verantwoordelijk voor aangesloten banken) werd eerder dit jaar gedegradeerd.

President-commissaris Wout Dekkers is al op zoek naar een opvolger voor de huidige topman Piet Moerland. Zo zou de voorkeur uitgaan naar iemand uit eigen gelederen, die ook een behendige leider moet zijn. De nieuwe bestuurder moet vooral in staat zijn om de aangesloten banken mee te krijgen in een ander model, waar veel meer sprake is van centrale aansturing dan voorheen.