Duitsland erkent Bitcoin als rechtmatige munteenheid

21 augustus 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

Het Duitse Ministerie van Financiën van minister Wolfgang Schäuble heeft de uitspraak gedaan dat de digitale munteenheid Bitcoin beschouwd kan worden als rekeneenheid en ‘rechtmatig’ betaalmiddel. Daarmee is het de eerste keer dat een minister de digitale munteenheid Bitcoin een zekere erkenning geeft. Duitsland is nu het eerste land dat Bitcoin min of meer heeft erkend.

Samenwerking met Duitse bank

Dit schept echter nog geen helderheid over de status van de digitale munteenheid op commercieel, juridisch en belastingtechnisch terrein en zal dan ook nog veel vragen blijven oproepen. Om een meer serieuze status te verwerven is onlangs het Bitcoinplatform Bitcoin.de een samenwerking aangegaan met de Duitse Fidor Bank.

Ook in Verenigde Staten erkenning

Ook in de Verenigde Staten is Bitcoin door de Texaanse rechter Amos L. Mazzant gelijkgesteld met de reguliere bestaande valuta. “Het is duidelijk dat Bitcoin gebruikt kan worden als geld. Het kan gebruikt worden om goederen en diensten te kopen” zei de rechter. “De enige beperking van Bitcoin is dat het beperkt is tot de plekken waar het geaccepteerd wordt. Maar het kan ook ingewisseld worden voor gebruikelijke valuta’s, zoals dollar, euro, yen en yuan”.

Bitcoins

Populair, maar onstuimig

Bitcoin is een virtuele munteenheid, waarbij de mensen die de transacties uitvoeren anoniem kunnen blijven. Elke ‘munteenheid’ is een klein stukje code, waar geen persoonsgegevens aan verbonden zijn. Door middel van transacties kan een hele Bitcoin, of een klein stukje ervan overgedragen worden aan anderen. Hoewel de virtuele munteenheid niet wordt gewaarborgd  door een centrale bank of toezichthouder wint Bitcoin sinds enkele jaren aan populariteit en waarde.

In Nederland gaf het Ministerie van Financiën onlangs aan dat inkomsten in Bitcoins gewoon worden belast. Nederlanders zouden in totaal zo,n €20 miljoen aan Bitcoins bezitten.

In de eerste maanden van 2013 steeg de Bitcoin plotseling flink in waarde, gepaard gaande met flinke schommelingen tot een hoogte van ruim $250. Halverwege april ‘knapte de bubbel’ en daalde de Bitcoin tot ongeveer $100. Waar deze hevige schommelingen vandaan komen, is niet helder. De Cyprus-crisis wordt door sommige mensen genoemd als reden voor de plotselinge interesse. Anderen betwijfelen dat. Over de toekomst van Bitcoin wordt inmiddels flink gespeculeerd. Sommigen zien Bitcoin als een hype, terwijl anderen Bitcoin als de toekomst van het geld zien.